Duayen sanatçı Haldun Dormen koronavirüse yakalandı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan akılda oyuncu Haldun Dormen, koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurarak vaziyetinin iyi olduğunu söyledi.

“HER ŞEY POZİTİF İSTİKAMETTE”

Dormen paylaşımında, “Dün yapılan test neticemin pozitif olduğunu bildim fakat gidişatım gayet iyi. Hekimlerim yaptıkları hakimiyetlerin neticesinde her şeyin pozitif istikamette izlediğini bildirdiler. Lütfen nerede olursak olalım kendimizi ve etrafımızdakileri en tehlikesiz biçimde gözetmeye, maskemizi takmaya ve sosyal mesafeli kalmaya dikkat edelim. Hep beraber bu virüsün üstesinden geleceğimize inanıyorum.” dedi.

HALDUN DORMEN KİMDİR?

Haldun Dormen 05.04.1928 senesinde Mersin’de doğdu.

Babası, Kıbrıslı aydın bir iş adamı olan Sait Ömer Bey, annesi İstanbullu bir paşa kızı olan Nimet Rüştü Hanım’dır. Bir yaşına basmadan, ailesi İstanbul, Şişli’ye yerleşti. Sahneye ilk defa Galatasaray Lisesi’nde ortaokul talebesi iken Demirbank oyununda yirmi beş kuruş rolüyle çıktı. Lise öğrenimini Robert Kolej’de bitirdi. Sekiz yaşında geçirdiği bir kaza neticeyi sol ayağı sakatlandı. Tiyatro eğitimini Amerika Birleşik Devletlerinde Yale Üniversitesi’nde aldı. Yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. İki sene vakitle Amerika Birleşik Devletleri’nde muhtelif tiyatrolarda oyunculuk ve rejisörlük yaptı. Hollywood’da Pasadena Playhouse’da 4 oyunda oynadı. İstanbul’a döndüğünde evvel Muhsin Ertuğrul idaresindeki Ufak Sahne’ye girdi ve Cinayet Var isimli oyundaki dedektif rolüyle ilk kere Türk seyirci karşısına çıktı. O sıralarda Beyoğlu Parmakkapı caddede gençlerle beraber 60 şahsiyet cep tiyatrosunu açtı.22 Ağustos 1955 gecesi Süreyya sinemasında Dormen Tiyatrosu’nun ilk oyununu sergiledi. 1957 Eylül’de Ufak Sahne’nin kendisine öneri edilmesiyle oyunlarını sergilemeye orada devam etti. 1957’de Papaz Kaçtı komedisi ile Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. Erol Günaydın, Altan Erbulak, Metin Serezli, Nisa Serezli, Erol Bariz, İzzet Günay, Yılmaz Köksal, Ayfer Feray gibi onlarca sanatçı yetiştirdi. Topluluk en parlak yarıyılını 1957-1972 seneleri arasında yaşadı. 1961’de Türkiye’deki ilk Batılı anlamdaki müzikal olan Cadde Kızı İrma’yı sahneledi. Gülriz Sururi’yi buradaki İrma rolüyle Türkiye’ye ismini duyurdu. 1962’de Beyoğlu’ndaki tarihi Ses Tiyatrosu’na geçti, 10 sene vakitle çalışmalarını orada sürdürdü. Oynadığı oyunlar arasında başlıcaları; Bit Yeniği, Şahane Züğürtler, Erol Günaydın ve Cemal Reşit Rey’in yazdığı Velvele 70’tir.Bozuk Kumpas ve Hoş Bir Gün İçin isimli iki film idaredi. Bu filmlerde Dormen kadrosunun yanı gizeme Belgin Doruk, Ekrem Bora, Nurhan Nur, Müşfik Kenter, Nedret Güvenç gibi adlarda yer aldı. Bu iki film 1966 ve 1967 senelerinde Altın Portakal Film Festivali’nde yedi tane mükâfat kazandı. Ama gişede bekleneni vermedi.1972’de tiyatrosunu kapatmak zorunda kalıp televizyona, yazarlığa ve öğretmenliğe yöneldi. Aralarında Unutulanlar, Hatıralarla Sohbet, Kamera Art, Dadı, Pop Star gibi programların olduğu onlarca programla televizyonda kesintisiz yer aldı. Aynı senelerde Milliyet gazetesinde Çeşitlemeler isimli köşesiyle gazeteciliğe başladı. Milliyet gazetesindeki yazılarını sekiz sene sürdürdü.

1981’de Egemen Bostancı ile tanıştı. Hisseli Şahaneler Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikalleri yazıp idaredi. 1984 de Egemen Bostancı’nın ısrarıyla 17 sene sürecek olan ikinci Dormen Tiyatrosunu yine kurdu. Aynı senelerde Gencay Gürün’ün imalciliğinde İstanbul Şehir Tiyatrolarında 30 sene kapalı gişe oynayan Lüküs Hayat’ı sahneye koydu. Lüküs Hayat’ı daha sonra İzmir ve Mersin Operalarında ve Eskişehir Şehir Tiyatrolarında idaredi.2002 senesinde ekonomik sebeplerle tiyatrosunu kapatmış fakat muhtelif tiyatrolarda oyunculuğuna ve rejisörlüğüne devam etmiştir. Haldun Dormen dördü otobiyografik olan beş kitap ve on iki reyin yazmıştır. Cumhuriyetin kuruluş senelerinde bayan sahne sanatçılarının yaşadıklarına ışık yakalayan Kantocu isimli yapıtı İstanbul, Eskişehir, Ankara’da sahnelendi.1997’de Yapı Kredi ismine hali hazırda devam etmekte olan Afife mükâfatlarını başlattı. Hayatı süresince iki surat ellinin üstünde mükâfat kazanan sanatçı; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında dersler vermiştir. Hacettepe Üniversitesi tarafından Onursal Bilim Hekimi olarak mükâfatlandırılmış; 1998 senesinde Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Dormen, 1959’da ulusla ilişkiler alanında dünyaca tanınan bir ad olan Betül Mardin ile evlenmiş, sekiz sene süren bu konutluluğundan Ömer isimli bir oğlu dünyaya gelmiştir.

Duayen sanatçı Haldun Dormen koronavirüse yakalandı Magazin Sörvayvır 2020





] }

Bir cevap yazın