Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor?

Son günlerde Türkiye’de en çok konuşulan mevzulardan biri Berkun Oya’nın yazıp idarediği Bir Başkadır dizisi. Sosyal medyada gündem olan Bir Başkadır, çoğu şahsa göre Türkiye’de yapılmış en iyi dizi. Bir Başkadır dizisinin mevzusu: yaşamları, hayalleri, ekonomik vaziyetleri ve dünyaya bakış açıları birbirinden çok değişik bir grup insanın yollarının kesişmesini anlatıyor. Türkiye’nin mozaik yapısının çok incelikli anlatıldığı dizinin beğeneni kadar hoşlanmayanı, mübalağalı bulanı da var.

Peki, başrollerini Hikaye Karayel, Fatih Çoğalman ve Funda Eryiğit gibi adların paylaştığı bomba dizinin zaferli olmasının gizemi nedir? Bir Başkadır Dizisindeki görsel iletiler ne anlama geliyor? Youtube kanalı Tekmoloji’de bu suallerin yanıtı arandı.

BAŞARININ GİZEMİ GÖRSEL ANLATIM

Tekmoloji kanalına misafir olan film eleştirmeni Şakir Yıldız, Bir Başkadır dizisiyle alakalı değerlendirmelerde bulundu. Dizinin galibiyetinin gizemini anlatan Yıldız, “Filmin rejisör Berkun Oya’nın kavradığı, zaferli bir biçimde uyguladığı ve ne yazık ki Türkiye’de de çoğu insanın ısrarla kavramadığı çok esas bir aslı kavramış. Sinema görsel bir anlatıdır. Bu ehemmiyetli bir nokta zira, biz diziyi öyküsünden dolayı ya da bizi anlattığı için zaferli olduğunu düşünüyoruz. Ama bu diziyi zaferli ve özel kılan şey dizinin görsel anlatımıdır. Zira sinema edebiyat gibi yazılı değildir. Görselden kast ettiğim, bir öykü var ve onu görsel formda anlatabilmesidir. Buradaki görsellikten maksat yalnızca kameraya çekilen görüntüler değil. Bunun içerisinde, çekim ölçekleri, kamera hareketleri, renkler ve ses var” ifadelerini kullandı.

Şakir Yıldız, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Mesela Hayrunnisa şahsiyetinin anne ve babası konuttan parçaladıktan sonra perdeyi kapatıp kulaklıkla dans etmeye başlıyor. Bu çok sinematik ve görsel bir anlatım. Neden? Biz bunu ‘Gerçeğinde tutucu bir aileden, imamın kızı bir kişilik böyle yapıyor’ diye anlatabiliriz. Bu biçimde anlatsaydık vasati bir Türk dizisine dönüşecekti. Ama onun yerine bize gösteriyor. Sinemanın en esas kaideyi olan ‘Anlatma göster’ sanatını bize gösteriyor. Tam dizide bunu iyi bir biçimde yapmışlar.

Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor? Magazin Sörvayvır 2020

“AFİŞTEKİ DEĞİŞİK DESENLER DİZİDEKİ KİŞİLİKLERİN KİMLİĞİNİ ANLATIYOR”

Misalin afişe bakalım. Bu afişte görsel anlatım iletiyi verilmiş. Harflerin her birinin içinde değişik değişik desenler. Bu değişik desenler dizideki her bir kişiliğin kimliğini anlatıyor. Pars desen var. Daha orta ve alt sınıf insanların elinde bulunan boncuklu desenler var.

Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor? Magazin Sörvayvır 2020

Filmin ilk giriş sahnesinde, bir Türk film estetiği var. Kamera şahsiyeti tepeden takip ediyor. Kemal Sunal filmlerinde de var bu. Bir Hayli Türk sineması filminde var.

Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor? Magazin Sörvayvır 2020

Ancak iç mekan çekimlerine geçildiği zaman daha çağdaş bir üslup özümseniyor. Daha statik bir kamera, muntazam kadrajlar ve sabit kamera. Görsel anlatımdan maksadım bunlar”

Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor? Magazin Sörvayvır 2020
Bir Başkadır dizisindeki görsel mesajlar ne anlama geliyor? Magazin Sörvayvır 2020


] }

Bir cevap yazın