Usta müzisyen Timur Selçuk hayatını kaybetti

Türk müziğinin unutulmaz ustalarından Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olan Timur Selçuk, hayatını kaybetti. Timur Selçuk’un kısa sürede yayılan ölüm haberinin ardından Twitter hesabından paylaşım yapan gazeteci Enver Aysever, “Timur Selçuk’u kaybettik” ifadelerini kullandı. Ölümüyle ilgili henüz bir açıklama yapılmayan Selçuk’un 50 yılı aşkın süren müzik hayatı da merak konusu oldu.

Usta müzisyen Timur Selçuk hayatını kaybetti Magazin Sörvayvır 2020

TİMUR SELÇUK KİMDİR?

2 Temmuz 1945 Tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğludur. Beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ilk konserini verdi. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuarı piyano bölümüne de devam etti.

Paris’teki Ecole Normale de Musique de Paris’de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975’te Türkiye’ye döndü. “Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin” ya da “İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları bu dönemimin şarkılarıdır. Orhan Veli, Attila İlhan’ın, ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurdu.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalıştı, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu’nun “Sakıncalı Piyadesi”nin müziklerini yaptı. Ayrıca “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, “Rumuz Goncagül” ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yaptı. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, ” Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği besteledi.

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Usta müzisyen Timur Selçuk hayatını kaybetti Magazin Sörvayvır 2020





] }

Bir cevap yazın